Det är lätt att tro att Sverige och Europa ligger i framkant när det gäller jämställdhet. Men överraskande siffror visar något annat.
Många av oss – inklusive jag – har alltid haft en bild av Sverige som en förebild när det kommer till jämställdhet, men statistiken pekar på att verkligheten ser annorlunda ut, särskilt vad gäller kvinnligt företagande. Europa, inklusive Sverige, ligger efter andra regioner i världen när det gäller andelen riskkapital och privata investeringar som kvinnor erhåller. Endast 5,7 % av kvinnorna i Europa driver företag, vilket är långt under det globala genomsnittet på 11 %. Dessa siffror visar att vi har en lång väg kvar att gå innan vi når verklig jämställdhet inom företagande och investeringar.
Mångfald i ledningen ökar vinster
Studier visar att företag med fler kvinnor i toppositioner har 28 % större chans att överträffa sina konkurrenter, och jämställda styrelser har 25 % bättre odds att lyckas. Mångfald leder till starkare beslut och högre lönsamhet genom bredare perspektiv och innovation.
[Källa: Siffrorna hämtade från European Investment Banks hemsida, 2024-09-25, https://www.eib.org/en/stories/investment-in-women-entrepreneurs.htm?lang=sv]
Åldersdiskriminering ytterligare en faktor …
Åldersdiskriminering är ytterligare en orättvisa som påverkar många över 50. Även om den drabbar både män och kvinnor, så tänker jag att effekten blir särskilt tydlig för kvinnor. Om vi redan har svårare att nå toppositioner än våra manliga kollegor, blir det knappast lättare när vi passerar 50-strecket.
Trots år av arbetslivserfarenhet, samlad kunskap och att småbarnsåren är förbi, samt att undersökningar visar att äldre sjukskriver sig mer sällan än yngre, väljs många bort enbart på grund av sin ålder. Detta sker samtidigt som pensionsåldern skjuts upp – vilket inte går ihop alls.
För att uppnå verklig rättvisa och framgång måste företag motverka både köns- och åldersdiskriminering.